Wat is domotica?

Domotica voor rolluiken

Het woord domotica is een samenstelling van het woord: domus (huis) en telematica en betekent letterlijk:

De elektronische communicatie tussen de elektrische toepassingen in en om het huis.

Oftewel huisautomatisering. Elektrische rolluiken lenen zich goed om opgenomen te worden binnen het systeem van de domotica. Andere mogelijke toepassingen die door domotica kunnen worden aangestuurd zijn bijvoorbeeld:

  • Verwarmen
  • Ventileren
  • De verlichting
  • Als alarminstallatie
  • Televisie aan en uit zetten

Het grote verschil tussen een domotica installatie en een gewone elektrische installatie is de ‘samenwerking’ van de verschillende systemen en toestellen in de woning. Wanneer er een raam wordt opengezet, zal automatisch de verwarming in die ruimte lager worden gezet. Dit kan door het achterliggende stuursysteem waar alle elektrische toestellen aan zitten gekoppeld, waardoor interactie mogelijk wordt tussen de verschillende apparaten. Door middel van bijvoorbeeld temperatuurmeting en aanwezigheidsdetectoren regelt het domotica systeem de verlichting, verwarming, inbraakpreventie enzovoorts.

Waarom domotica?

Waarom zou u domotica in uw huis willen hebben? Domotica zorgt voor extra comfort, veiligheid, efficiënt energieverbruik, communicatie en ook een waardestijging van uw woning of bedrijfspand.

Meer comfort

Door uw huis te automatiseren wordt het mogelijk om via uw telefoon een groot gedeelte van de apparatuur te besturen. Dit levert meer comfort op. Laat bijvoorbeeld de rolluiken zakken wanneer u tijdens werktijd ziet dat de zon schijnt. Zo komt u thuis in een lekkere koele woonkamer en heeft u geen warme slaapkamer als u wilt gaan slapen. Ook andere apparatuur kan aangestuurd worden met uw telefoon. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming.

Meer veiligheid

Door de apparatuur in uw huis te programmeren maakt u de woning veiliger. Het licht kan aangezet worden wanneer u op vakantie gaat en de rolluiken kunnen 's nachts naar beneden zodat ongewenste bezoekers sneller denken dat er nog iemand thuis is.

Efficiënt energieverbruik

Door rolluiken te laten zakken in de wintermaanden blijft er meer warmte in huis. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van de energie. Ook de cv kan aan en uit worden gezet met een simpele swipe op uw telefoon of juist omdat u dat al eerder heeft ingesteld.

Wat kunt u met domotica?

Domotica kan eigenlijk alle elektrische apparatuur in en om huis bedienen wanneer deze staan aangesloten op het domotica-systeem. De volgende taken zijn mogelijk onder het domotica systeem:

  • Het sturen van rolluiken, zonwering, gordijnen, deuren, hekken en poorten
  • Het in- en uitschakelen van de verlichting om het dimmen
  • Het regelen van de temperatuur
  • Het regelen van ventilatie of warmterecuperatie
  • Het beheren van het audiosysteem, waardoor er in 1 of meerdere ruimtes naar bepaalde muziek kan worden geluisterd
  • Toegangscontrole
  • Aanwezigheidssimulatie
  • Op afstand computer en/of telefoon bedienen
  • Inbraakbeveiliging en brandbeveiliging in- of uitschakelen en het bedienen van een eventuele deurtelefoon
  • Het koppelen van de woonfuncties aan het internet met de bedoeling om allerlei diensten te ondersteunen (technische diensten zoals bijvoorbeeld het op afstand herconfigureren, alarmverwerking enzovoorts)

Domotica via wifi of bedraad

Domotica kan via de wifi of via bedrading lopen. Er zijn tegenwoordig steeds meer systemen op de markt waarmee je via applicaties het apparaat kunt bedienen. Deze werken via de wifi. Domotica via de wifi is kosten efficiënter, maar niet ieder apparaat leent zich voor domotica via het wifi-netwerk.

Bedrade domotica is duurder, maar wel robuuster en meer flexibel. Mensen die hogere eisen stellen aan huisautomatisering kiezen vaak voor bedrade domotica.

Domotica programmeren

Domotica kan worden geprogrammeerd, waardoor met één druk op de knop bijvoorbeeld de woonkamerverlichting wordt uitgezet, de temperatuur wordt verlaagd en het anti-inbraaksysteem wordt geactiveerd. De domotica kan zo worden geprogrammeerd dat een serie handelingen volgt.

Moet er gelijk een compleet domotica systeem worden geïnstalleerd?

Nee, dit hoeft niet. Het voordeel van domoticasystemen is dat ze te allen tijde kunnen worden uitgebreid en aangepast. Het is bijvoorbeeld slim om te beginnen met het automatisch aansturen van de verlichting en verwarming. U kunt het dan later uitbreiden met bijvoorbeeld de zonwering of het alarmsysteem.

Kan ik zelf domotica aanleggen in mijn huis?

Een eenvoudig systeem kan prima zelf worden ingesteld en geïnstalleerd, wel is er wat technische kennis en kennis van elektra vereist. Via internet is er veel te vinden over hoe u domotica installeert. Er zijn ook korte opleidingen te volgen over hoe u zelf uw huisautomatisering aansluit en installeert. Wanneer u zelf niet zoveel kennis heeft van elektra en techniek, raden wij u aan een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Domotica en zonwering

Door middel van domotica kan uw zonwering automatisch worden geactiveerd door de intensiteit van de zon. Ze kunnen ook op vooraf bepaalde tijdstippen open of dicht gaan. Hiermee wordt uw comfort verhoogd en energie wordt bespaard. Het automatisch openen en sluiten van de zonwering tijdens vakantie kan bovendien inbraak werend werken.