Rolluik afstellen

U hebt zojuist uw nieuwe rolluiken geleverd gekregen en u hebt ervoor gekozen deze rolluiken zelf te monteren. Maar na het monteren bent u er nog niet: uw rolluiken dienen ook nog afgesteld te worden.

Een geleverd rolluik is nog niet juist afgesteld. Hierdoor zal het rolluik niet precies ver genoeg in- of uitrollen als u het sluit of opent. U zult het rolluik dus nog juist moeten afstellen om te zorgen dat de de manier waarop het rolluik afrolt en stopt, precies in overeenstemming is met de grootte van het raam of de deur waarvoor u het rolluik gemonteerd hebt.

In deze blog leggen wij u uit hoe u uw rolluiken juist afstelt. Wij geven hierin ook 2 praktijkvoorbeelden:

  • Wat te doen als mijn rolluik te ver omhooggaat?
  • Wat te doen als mijn rolluik te ver zakt?

Door uw rolluiken juist af te stellen, belast u de motor niet onnodig en zal de motor dus een langere levensduur hebben.

Wat heb ik nodig voor het afstellen van mijn rolluik?

Om uw rolluik juist te kunnen afstellen, hebt u de volgende zaken nodig:

  • Een imbussleutel of stelstift die de juiste maat heeft voor de imbusschroeven die op het rolluik zitten;
  • Eventueel: een ladder;
  • Eventueel: iemand die u helpt door de afstandsbediening of schakelaar in de juiste positie te houden.

Rolluik afstellen: info vooraf

In de rolluikkast vindt u (aan de zijkant naast het opgerolde rolluik) 2 imbusschroeven. Deze imbusschroeven zitten boven elkaar.

De onderste van deze 2 imbusschroeven is bedoeld om de bovenafstelling van het rolluik te regelen. Oftewel: als u wilt regelen op welke hoogte het rolluik stopt als het wordt opengedaan, gebruikt u hiervoor de onderste imbusschroef.

Met de bovenste imbusschroef regelt u de onderafstelling van het rolluik. Gaat uw rolluik niet ver genoeg of juist te ver dicht, dan kunt u dit aanpassen met de onderste imbusschroef.

Bovenafstelling

Plaats de imbussleutel of stelstift in de onderste imbusschroef. Door nu te draaien, stelt u de bovenafstelling van uw rolluik naar boven of naar beneden bij, afhankelijk van welke kant u op draait.

Als u de bovenafstelling van uw rolluik gaat instellen, zorg er dan voor dat de schakelaar van uw rolluik in de stand ‘omhoog’ staat, of dat u op de afstandsbediening de knop indrukt om het rolluik te openen. U kunt ook vragen of iemand u helpt om ervoor te zorgen dat de schakelaar of afstandsbediening continu in de stand ‘omhoog’ blijft staan.

Gaat u de bovenafstelling van uw rolluik aanpassen? Let er dan op dat de onderlijst (het onderste deel van het bewegende rolluik) niet te vast komt te zitten als het rolluik geheel omhoog is. Dit gedeelte moet u nog een beetje heen en weer kunnen bewegen.

Rolluik gaat te ver omhoog

Door de imbussleutel of stelstift in de onderste imbusschroef naar de min te draaien, zal de motor eerder stoppen en zal het rolluik dus minder ver omhooggaan. Hebt u een paar slagen naar de min gedraaid? Haal dan het rolluik op om te kijken of het rolluik nu wel op tijd stopt. Zo niet, draai met de imbussleutel of stelstift in de onderste imbusschroef nog een paar slagen naar de min en test nogmaals of het rolluik nu wel in de juiste positie stopt.

Het kan zijn dat uw rolluik nu juist niet ver genoeg omhooggaat. Het is dan zaak om de bovenafstelling bij te stellen door naar de plus te draaien. Door naar de plus te draaien, zal uw rolluik verder omhooggaan, doordat de motor langer blijft doorlopen. Let er ook hierbij weer op dat u de schakelaar of afstandsbediening continu op de stand voor ‘omhoog’ laat staan, of vraag hiervoor hulp.

Onderafstelling

Met de bovenste imbusschroef past u juist de onderafstelling aan en kunt u dus bepalen tot hoever uw rolluik afrolt als u het dichtdoet.

Rolluik zakt te ver door

Het kan zijn dat uw rolluik te ver naar onderen doorloopt. De motor blijft dan lopen, terwijl het rolluik al ver genoeg is uitgerold. Als u dit zo laat, kan dit het rolluik beschadigen, wat de verwachte levensduur van het rolluik niet ten goede komt.

Draai enkele slagen met de imbussleutel of stelstift in de bovenste imbusschroef totdat u het rolluik in de gewenste eindpositie hebt afgesteld. Draait u hierbij naar de min. Hierdoor zal de motor eerder stoppen en het rolluik dus minder ver naar beneden gaan.

Probeer tussendoor, nadat u een paar keer naar de min gedraaid hebt, eens of het rolluik nu wel op de juiste positie stopt. Is dit niet het geval, herhaal dan de handeling die hierboven beschreven wordt: draai nog enkele slagen naar de min. Test vervolgens nogmaals of het rolluik nu in de juiste positie stopt. Herhaal deze stappen totdat u het rolluik in de juiste onderpositie hebt ingesteld.

Let op voor oververhitting!

Let u er tijdens het afstellen van uw rolluik op dat u niet te lang achter elkaar bezig bent en zo te veel van de motor vraagt. Een rolluikmotor is gemaakt om een rolluik af en toe naar boven of naar beneden te laten gaan. Gebruikt u een rolluikmotor dus intensiever, zoals tijdens het afstellen, dan kan de motor oververhit raken.

Om oververhitting te voorkomen, raden wij u aan niet langer dan 2 à 3 minuten aan het afstellen van het rolluik te werken.

Is uw rolluik na die 2 of 3 minuten nog niet juist afgesteld? Neem dan even pauze en ga later weer verder. Een warme rolluikmotor kan tot een kwartier nodig hebben om af te koelen.

Raak een warme rolluikmotor ook zeker niet aan! Een gebruikte rolluikmotor kan zeer heet zijn.