Inbouwrolluiken

Inbouw rolluiken

Houdt u niet van een rolluikkast aan de gevel? Vindt u rolluiken maar lelijk, maar zou u wel de voordelen willen genieten die deze zonwering biedt? In dat geval zou er kunnen worden gekozen voor inbouwrolluiken. Deze ingebouwde rolluiken zitten keurig netjes verwerkt in de gevel van uw huis. Opgerold zijn de rolluiken dus niet zichtbaar.

Problemen met ingebouwde rolluiken in beginperiode

In de beginperiode van de inbouwrolluiken waren er isolatieproblemen. Niet alleen de isolatie zorgde voor moeilijkheden, maar ook de vochthuishouding leverde veel problemen op. Dit kwam mede doordat het regenwater wat op de rolluiken zat, met het oprollen mee naar binnen werd gerold. Dit water werd vervolgens niet naar buiten afgevoerd, wat ervoor zorgde dat stelkozijnen binnen een jaar al gingen wegrotten. Hiervan is geleerd en tegenwoordig is er een betere afwatering van regenwater en vocht.

Perfecte isolatie

De rolluikkast, waar de rolas in zit en het opgerolde rolluik, wordt weggewerkt boven het kozijn achter de gevelstenen. Doordat het rolluik achter de gevel is weggewerkt kan er geen wind achter de lamellen komen. Hierdoor geeft het rolluik dus een perfecte isolatie. Het rolluik houdt in de winter de kou buiten en in de zomer houdt het de warmte goed op afstand. Een ander voordeel van rolluiken is dat het ook geluiddempend werkt wanneer ze zijn gesloten.

Soorten inbouwrolluiken

Zoals bij gewone opbouw rolluiken, is er bij inbouwrolluiken ook een grote keuze in kleuren, het materiaal en in het type bediening. U kunt dus ook bij inbouwrolluiken kiezen wat er het beste past bij uw huis. Rolluiken kunnen met de hand worden bediend door middel van een rolluik lint. Het is ook mogelijk een motor in de rolluikas te bevestigen waardoor het luik elektrisch kan worden geopend en gedicht. Mocht u het uzelf extra gemakkelijk willen maken, dan kunt u met domotica de rolluiken automatisch laten sluiten bij een bepaalde temperatuur of hoeveelheid licht.

Plaatsen inbouwrolluik

Het plaatsen van een inbouwrolluik is geen eenvoudige klus! Het rolluik moet namelijk in de spouwmuur worden geplaatst, achter de buitengevel. Wanneer u in een nieuwbouwhuis gaat wonen, is het verstandig het inbouwrolluik gelijk te laten plaatsen. Er zijn inbouwrolluiken verkrijgbaar compleet met venster. Ondanks dat deze kozijnen kant-en-klaar geleverd kunnen worden, blijft het toch zeer specialistisch werk wat u beter kunt uitbesteden aan de rolluikexpert.

Voordelen van inbouwrolluiken

Een inbouwrolluik zorgt niet alleen voor een goede zonwering, maar is ook geluidswerend, werkt preventief tegen inbraak en werkt bovendien isolerend. Het inbouwrolluik is daarnaast amper zichtbaar, omdat het netjes is weggewerkt in de gevel van uw huis. Loop dus niet zomaar met uw hoofd tegen een overhangend zonnescherm of openstaande markies.

Nadelen van inbouwrolluiken

Ondanks dat er veel voordelen zijn op te noemen voor inbouwrolluiken, zijn er ook een aantal nadelen te noemen. Zo geven enkele automatisch bediende rolluiken wat hinderlijk geluid bij het open en dicht doen van het rolluik. Ook is het plaatsen van een inbouwrolluik niet eenvoudig omdat er bij een bestaande woning hak- en breekwerk bij komt kijken om het rolluik in de gevel te kunnen plaatsen. Het inbouwrolluik is dus niet gemakkelijk zelf te installeren, maar wordt bij voorkeur door een vakman geplaatst. Sommige mensen vinden het niet meer binnendringen van daglicht een nadeel van rolluiken. In dit geval kan er ook worden gekozen voor inbouwscreens. Dit is zonwering van glasvezeldoek, die warmte buiten houdt, maar daarentegen ook daglicht binnen laat vallen.

Meer informatie over inbouwrolluiken?

Wilt u weten of het bij uw huis ook mogelijk is om inbouwrolluiken te laten bevestigen? Neem dan vrijblijvend contact op. Ook is het mogelijk offertes bij ons aan te vragen om een inzicht te krijgen in de kosten voor het laten aanbrengen van nieuwe inbouwrolluiken. Vergelijk eenvoudig verschillende offertes van inbouwrolluik leveranciers met elkaar.