De 5 meest voorkomende rolluikproblemen

Rolluik problemen

Rolluiken geven u privacy, bescherming tegen de zon of de kou, werken geluidswerend en zijn ideaal wanneer u lekker een filmpje wilt kijken zonder dat de zon op uw beeldscherm valt. Maar deze voordelen zijn er alleen wanneer uw rolluik naar behoren werkt! Hieronder behandelen wij de 5 meest voorkomende problemen die u met een rolluik kunt ervaren.

In dit artikel behandelen wij zowel problemen die u kunt hebben met handbediende rolluiken als problemen die voorkomen bij elektrische rolluiken. Wij geven u tips om deze problemen zo snel mogelijk te kunnen verhelpen, zodat u uw rolluik weer kunt gebruiken waar hij voor bestemd is! Uw rolluik zelf repareren of laten repareren is in verreweg de meeste gevallen namelijk veel goedkoper dan uw rolluik vervangen door een nieuw rolluik te kopen.

1.    Rolluik wil niet naar beneden

Wanneer uw elektrisch bediend rolluik niet meer naar beneden wil, controleer dan altijd eerst de stoppen en aardlekschakelaar in de stoppenkast. Ook kan het zijn dat de onderregelbeveiliging lege batterijen heeft, of dat er vuil of een mat onder ligt, waardoor het luik niet meer volledig sluit. Probeer dit allemaal te verhelpen om deze oorzaken van het disfunctioneren uit te sluiten. Maak ook eens de kap van uw rolluik open om te kijken of alle onderdelen nog aanwezig en intact zijn. Kijk in geval van handmatige bediening ook of het lint niet vast zit.

2.    Rolluik wil niet meer omhoog

Er is een verschil in de redenen waarom een rolluik niet meer omhoog wil. Hieronder maken wij een onderscheid tussen handmatig bediende rolluiken en elektrisch bediende rolluiken.

Handmatig bediende rolluiken

Als een handmatig bediend rolluik niet meer omhoog wil is er waarschijnlijk een probleem met het lint of de ketting. Het kan gebeuren dat het lint is losgeschoten of dat het rolluik vastzit doordat hij te hoog is opgetrokken. In dit geval dien je het rolluik handmatig ‘los’ te maken.

Elektrisch bediende rolluiken

Uw rolluik wil niet meer, of maar een klein stukje, omhoog. Als u het rolluik handmatig helpt omhoog te gaan, kan de motor het rolluik nog helemaal open krijgen. Wanneer dit bij u het geval is, is de rolluikmotor versleten waardoor hij niet krachtig genoeg meer is om het gehele rolluik zelf op te rollen. Vaak lukt het de motor nog om het rolluik zo’n 10 centimeter te openen, maar verder komt hij niet. Helaas kan de motor, wanneer hij versleten is, niet meer gerepareerd worden. De gehele rolluikmotor moet in dit geval vervangen worden. Het is aan u om te kijken of u de motor gelijk vervangt, of dat u de motor tijdelijk handmatig helpt bij het oprollen. Als u wilt weten hoe u de buismotor van uw rolluik vervangt, lees dan ons artikel over ‘Het vervangen van uw rolluikmotor’.

3.    Elektrisch rolluik openen bij stroomstoring

Helaas is een elektrisch bediend rolluik niet te openen tijdens een stroomstoring. Het rolluik is ook niet handmatig open te krijgen. Als u het rolluik tijdens een stroomstoring toch zou willen openen is dit alleen mogelijk met behulp van een motor met nood handbediening. Deze elektrische motoren zijn bij stroomuitval te bedienen met behulp van een slinger. Deze motoren zijn alleen leverbaar voor elektrisch wand geschakelde rolluiken. Er bestaan dus wel degelijk rolluiken die zowel handmatig, als elektrisch bedienbaar zijn. Erg handig in geval van stroomstoringen of in geval van nood.

4.    Rolluik maakt lawaai bij wind

Ga eerst na of de geleiders van uw rolluiken nog goed zijn. Wanneer deze door de jaren heen wat wijder zijn geworden, kunnen de lamellen vrij beweging en kunnen ze gaan klapperen. Ook is het aan te raden na te gaan waar de wind achter uw rolluik terecht kan komen. Wanneer de lamellen volledig gesloten zijn en er geen beschadigingen aan het rolluik zichtbaar zijn, zou de wind niet achter het rolluik terecht moeten kunnen komen. Bekijk goed of de rubbers of borstels in de geleiders nog van voldoende kwaliteit zijn. In de meeste gevallen ligt het probleem bij de grootte van de geleiders ten opzichte van de lamellen. Wanneer u alles heeft gecheckt en er toch niet uitkomt, neem dan contact op met uw rolluikspecialist.

5.    Band van het rolluik is kapot

Een veel voorkomend probleem bij een handbediend rolluik is een kapotte band. Dit band is noodzakelijk voor het functioneren van uw handbediend rolluik. Om uw rolluik weer werkend te krijgen moet u het band vervangen voor een nieuwe. Lees in ons artikel over het vervangen van een band van uw rolluik precies hoe u dit zelf kunt doen.

Verschillende typen rolluiken

Mocht uw rolluik echt versleten zijn en niet meer te repareren, dan kan nieuwe rolluiken kopen verstandig zijn. Zonwering Garant heeft verschillende typen zonwering in het assortiment van het kwaliteitsmerk Heroal. Heroal is een zeer betrouwbare en goede leverancier van rolluiken. Er zijn rolluiken verkrijgbaar in verschillende prijsklassen:

Mocht u andere problemen hebben met uw rolluik dan hierboven beschreven, schroom dan niet om deze vraag bij ons neer te leggen. Wij helpen u en andere rolluikgebruikers graag verder. Kijk ook eens naar onze andere artikelen over rolluiken en zonwering.